LA CASA DEL PANE @ FSRR

a cura di Andrew de Brún, Inês Geraldes Cardoso, Kateryna Filyuk

THE BREAD HOUSE is an itinerant project working like an artistic device characterized by a metallic structure that refers to the archetype of the house that is designed to accommodate processes and formalizations activated through bread workshops. The project was hosted by the Sandretto Re Rebaudengo Foundation for the exhibition A HOUSE, HALFWAY curated by Andrew de Brún, Inês Geraldes Cardoso, Kateryna Filyuk. The participants through the bakery experience have worked out some forms of bread on the theme of welcome. In this edition presented in Turin, the artist invited children and parents of the Gabelli and Pestalozzi schools to a workshop / happening with the greetings and interculturality. The participants through the bakery experience, guests of the PANACEA oven, elaborated a great welcome letter using two different types of Piedmontese antique wheat flour.The bread was then shared in a final happening.

“LA CASA DEL PANE è un dispositivo artistico itinerante che aggrega persone grazie a dei percorsi di arte partecipativa incentrati sulla panificazione; nella panificazione le persone, i luoghi e le culture hanno trovato un modo per incontrarsi e per raccontarsi. La Casa del Pane ha espresso, articolato e contenuto simboli afferenti a varie culture e religioni in una dimensione sincretica capace di restituire momenti di reale condivisione.” (AK)  Il progetto è stato ospitato dalla Fondazione Sandretto Re Rebaudengo per la mostra A HOUSE, HALFWAY a cura di Andrew de Brún, Inês Geraldes Cardoso, Kateryna Filyuk. I partecipanti hanno elaborato delle forme di pane sul tema dell’accoglienza. In questa edizione presentata a Torino, l’artista ha invitato bambini e genitori delle scuole Gabelli e Pestalozzi ad un workshop/happening all’insegna dell’accoglienza e della interculturalità. I partecipanti tramite l’esperienza della panificazione, ospiti del forno PANACEA, hanno elaborerato una grande scritta di benvenuto usando due diversi tipi di farine di antichi grani piemontesi. Il pane è stato poi condiviso in un happening finale.